Aanmelden

04 06 2019

Memento Scaldis

asverstrooiing Schelde

De site voor het te waterlaten van asurnen in de Schelde verhuisde begin dit jaar naar een nieuwe locatie. Hierdoor was de site een tijdje niet toegankelijk. De site op de nieuwe locatie opent vanaf 15 mei.

 De vorige locatie ter hoogte van het Loodswezen moest worden vrijgemaakt zodat NV De Vlaamse Waterweg kan starten met de heraanleg van de Scheldekaaien. 

Sinds mei 2017 is het toegelaten om asbezorgingen te verrichten in de Schelde. De stad opende hiervoor in november in primeur de site ‘Memento Scaldis - Afscheid aan de Schelde’ ter hoogte van het Loodswezen.  Met 81 reserveringen sinds de start of gemiddeld 6 reserveringen per maand kent de site een groot succes. Deze site verhuist in januari 2019 doordat NV De Vlaamse Waterweg op de huidige locatie vervroegd start met de stabiliteitswerken van de kademuur in kader van de heraanleg van de Scheldekaaien.

De site bestaat uit een terras met hekwerk en zitbanken. In het midden staat een meerpaal waar de biologisch afbreekbare urne op kan gelegd worden tijdens het afscheidsmoment. Een scheepsbel en een vlaggenmast, waar bijvoorbeeld een verenigingsvlag kan gehesen worden, zorgen voor de verdere inkleding ervan. In het hekwerk zit een eenvoudig kantelsysteem waarmee de nabestaanden een urne in de Schelde kunnen kantelen.

 

Nieuwe locatie ter hoogte van het Zuid

De volledige installatie met kantelsysteem werd op de vorige locatie ontmanteld worden en werd in zijn geheel naar zijn nieuwe locatie gebracht ter hoogte van de Namenstraat in het perceel ‘Sint-Andries en Zuid’ in het Scheldekaaiproject.

Op lange termijn bekijkt de stad een definitieve en meer geïntegreerde locatie voor het te waterlaten van de asurnen. De definitieve locatie wordt verwacht rond 2023/2024.
 

De urne van je dierbare alsnog te water laten?

Heb je de urne van je dierbare nog in je bezit, in afwachting van een te waterlating?
Neem contact met ons op op het nummer 03.235.40.21 en wij begeleiden je graag in de procedure.
Ookal hebben wij niet gezorgd voor de crematie.


bron: website Stad Antwerpen